Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 30, 2010

O Nίκος είναι με τους Aγγέλους


Ο μεγάλος μου εξάδελφος και πνευματικός αδελφός Νίκος, δεν είναι πιά μαζί μας. Είναι στην αντίπερα όχθη, μαζί με τους αγαπημένους του και το Χριστό, τον "ηγαπημένο λίαν". Μαζί με τη γυναίκα του, το άλλο του μισό, ώστε νοιώθοντας το χωρισμό έντονο εδώ, να είναι πλήρης οντότητα κοντά της εκεί..
Ο Θεός του χαρίστηκε, όταν ήταν ήδη εν ενεργεία αξιωματικός της αεροπορίας και είχε την τύχη να συναντήσει όλους τους χαρισματούχους πνευματικούς γεροντάδες της εποχής, π.Παΐσιο, π.Πορφύριο, π.Ιάκωβο κ.ά.

Ό
ταν έχασε την αγαπημένη του γυναίκα, κλήθηκε να αποδείξει ότι όσα άκουσε,διάβασε, ασπάστηκε και βίωσε κοντά τους δεν ήταν έπεα πτερόεντα*, ήταν κανόνας Ζωής. Απεκδύθηκε της στολής και της εξουσίας και έτσι απλά και ήσυχα αποσύρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Παρόρι της Σπάρτης. Εκεί, τέθηκε στη διάθεση του μητροπολίτη μας, κ.Ευσταθίου, ως λαϊκός ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως. Με ζήλο ανέλαβε το έργο, μιλώντας απλά και μέσα από τη ζωή τις Κυριακές, στις εκκλησίες ιδιαίτερα των χωριών και ψάλλοντας το ίδιο απλά και ησύχια στο αριστερό αναλόγιο,στον αγ.Νικόλαο του χωριού του και όχι μόνο, ιδιαίτερα στην Πορταΐτισσα εβδομαδιαίως.
Ο κοσμοκαλόγερος Νίκος, το ίδιο κοινωνικός και χαμογελαστός, υποκατέστησε τον σμήναρχο κ.Βύρη, και άπλωσε την καρδιά και την προσευχή του πρώτα πάνω στο χωριό του και έπειτα σε όλη την περιφέρεια. Η αγαπημένη εκπομπή του "Αμαρτία και τελεία και ειλικρινής Μετάνοια" παρηγόρησε, οδήγησε και φώτισε πολλούς ακροατές του τοπικού ραδιοσταθμού της Εκκλησίας.
H υλική και η πνευματική του ελεημοσύνη, υπήρξε παροιμιώδης. Ευγνώμονες αποδέκτες, ήταν όλοι, ντόπιοι και ξένοι, χριστιανοί και αλλόθρησκοι, αδιακρίτως. Συνέπασχε προσωπικά με κάθε δοκιμαζόμενο. Εξαντλούσε εαυτόν, ώστε να αναπαύσει τον αδελφό του, ειδικά τους αδύνατους ηθικά, κοινωνικά και υλικά.. Πολλές φορές η στήριξη ερχόταν τηλεφωνικά, καίρια και λακωνικά, ώστε να αναρωτιέται κανείς, αν η Σοφία του Θεού τον είχε χαριτώσει με διάφορα σπάνια χαρίσματα..
Προσωπικά του οφείλω πολλά. Στήριγμα για πνευματικά και οικογενειακά προβλήματα και διλήμματα. Απάντηση σε ανείποτα ερωτήματα. Δύναμη προσευχής, ώστε να αγγίξει ουρανό. Ακόμα και ιατήρα, σε ασθένειες και προβλήματα. Είχε φθάσει,βλέπετε, σε μεγάλα μέτρα αγιότητας κατ' άνθρωπο ..

Οι θλίψεις του και τα πάθη του πολλά. Όλα τα υπέμεινε με το "Δόξα σοι ο Θεός" "προσκαρτερών τη προσευχή".. Μου θύμιζε διαρκώς, ότι "Ο Θεός και οι Άγγελοι χαίρονται στη θλίψη μας γιατί ασκούμαστε με περισσότερη προσευχή, λιγώτερη υπερηφάνεια στην υπομονή, μας καθιστούν χρήσιμους και έμπειρους. Ενώ οι διάβολοι χαίρονται στην καλοπέραση και την ηδυπάθειά μας.." και μου τόνιζε ότι "Για κάθε τι ευχάριστο ή δυσάρεστο να ευχαριστούμε εκ βαθέων το Θεό.."
Στο τέλος της ζωής του, εδώ στο ΓΝΑ, μετά ραγδαία επιδείνωση της υγείας του, τον είδα να δοκιμάζεται "ως ο χρυσός εν χωνευτηρίω", σαν τους πρώτους μάρτυρες στην αρένα, σαν τον Ιώβ. Με απόλυτη απάθεια και υπομονή. Δίπλα του, ο αγαπημένος του υιός, συσταυρούμενος με τον πατέρα στο τελευταίο αγώνισμα και κάποιοι συγγενείς και φίλοι ιδιαίτατα ο Στέλιος, με αυταπάρνηση και πλεόνασμα αγάπης, προς τον οποίο η ευγνωμοσύνη του και η δική μας είναι απεριόριστη.
-Καλόν Παράδεισο Νικόλαε, ζήθι αιώνια..


* έπεα πτερόεντα=λόγια που πετούν, λόγια του αέρα (για την κόρη, που με ρώτησε)!
*ζήθι αιώνια,ας ζήσεις αιώνια (παράβαλε:"αιωνία σου η μνήμη")

Ύστερον: Έτυχε να έχω από το χέρι του ένα cd της εκπομπής του 13-5-09 για τις Θλίψεις και έτσι θησαυρίζεται και η φωνή του..
Το παράξενο είναι, ότι κλήθηκε να ζήσει ό,τι περιγράφει στις θλίψεις και να αποδείξει πόσο τα πίστευε.. Ειδικά τα περί σωματικών ασθενειών..
Ελαφρό το χώμα που τον σκέπασε..

Ετικέτες , ,

19 Comments:

Blogger philos said...

Τα συλλυπητήρια μου. Να είσαι πάντα γερή να τον θυμάσαι και να σου δίνει δύναμη στις δύσκολες ώρες!

10:32 π.μ., Οκτωβρίου 01, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Aγαπημένε μου philos, σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Να έχεις την ευχή του, γιατί νομίζω ότι ήταν άγιος εν σώματι..

11:16 π.μ., Οκτωβρίου 01, 2010  
Anonymous Αntwnis said...

Ο Νίκος νίκησε! Που σου θάνατε το νίκος..
Θερμά συλληπητήρια και από μένα. Θυμάμαι και ένα άλλο ποστ, αγαπητικό σας, Εμείς το σύμπαν ή εμείς το τίποτα που επίσης με συγκίνησε. (http://katerinaanteportas.blogspot.com/2007_01_01_archive.html)

11:49 π.μ., Οκτωβρίου 01, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Kαλημέρα Antwnis, σε ευχαριστώ πολύ!
Σε ευχαριστώ επίσης που θυμάσαι και αυτό το αρθράκι μου, Εμείς το σύμπαν ή εμείς το τίποτα!

11:58 π.μ., Οκτωβρίου 01, 2010  
Blogger Penelope said...

Συλλυπητήρια. Όμως θα βρήκε τον δικό του χώρο στον Ουρανό, έτσι δεν είναι;

12:55 μ.μ., Οκτωβρίου 01, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Είμαι σίγουρη, Penelope, απολύτως!
Σε ευχαριστώ πολύ!

1:16 μ.μ., Οκτωβρίου 01, 2010  
Blogger ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Τέτοιες ψυχές, διάκονοι της εν Χριστώ αγάπης, τον έχουν "κλεισμένο" τον Παράδεισο από ζωντανοί...

Να είσαι καλά να τον θυμάσαι και να έχεις την ευχή του

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

8:25 μ.μ., Οκτωβρίου 01, 2010  
Blogger KitsosMitsos said...

Να ζήσετε, να τον θυμάστε...

2:23 μ.μ., Οκτωβρίου 02, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Eυχαριστώ πάρα πολύ αγαπητή μου ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ, είθε!
Φιλάκια και από εμένα

3:12 μ.μ., Οκτωβρίου 02, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Nα είσαι καλά kitsosmitsos, σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

3:12 μ.μ., Οκτωβρίου 02, 2010  
Anonymous Ανώνυμος said...

Εύχομαι η "κατά κόσμο τρέλλα του" να είναι μεταδοτική.Σε ευχαριστώ πολύ για όλα.
Βασίλης

3:34 μ.μ., Οκτωβρίου 04, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Αγαπητέ μου Βασίλη, η "αγία τρέλλα" πράγματι είναι μεταδοτική, στους φιλότιμους και απλούς. Εύχομαι ο Θεός, που τον κάλεσε, να μην του προσάψει μια ανθρώπινη αδυναμία: Την απέραντη, απόλυτη αγάπη του για Σένα, τον μονογενή του! Είμαι σίγουρη ότι και από εκεί σε υπεραγαπά, θα σε στηρίζει και θα φωτίζει.
Την ευχή του να έχουμε.

7:00 μ.μ., Οκτωβρίου 04, 2010  
Anonymous Σία said...

Διάβασα το κείμενο του μ. Αντωνίου Μπλουμ το οποίο συστήνεται στο κείμενο Εμείς το Σύμπαν κλπ (http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/souroz_thanatos_3.html) και συγκλονίστηκα από την ορθόδοξη άποψη για το θάνατο. Τελικά ο θάνατος είναι το επόμενο βήμα στο στάδιο της εξέλιξης;

11:37 π.μ., Οκτωβρίου 05, 2010  
Anonymous Ανώνυμος said...

Ο μακαριστός Νικόλαος πορεύτηκε όπως έλεγε ο άγιος συμπατριώτης του π.Φιλόθεος Ζερβάκος:Εδώ δέν έχουμε μόνι­μη πατρίδα, εϊμεθα ξένοι, διαβάται αυτής τής γής, καί γι' αυτό πρέπει νά έτοιμαζόμαστε γιά τήν αιώνια πατρίδα...
Το πίστευε,το ζούσε,το διατράνωνε.
Αιωνία του η μνήμη,

12:03 μ.μ., Οκτωβρίου 07, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

-μάλλον συμφωνώ αγαπητή Σία, δεν υπάρχει θάνατος ακριβώς..

-Αιωνία του η μνήμη, ανώνυμε..

6:22 μ.μ., Οκτωβρίου 08, 2010  
Anonymous Ανώνυμος said...

Συλληπητήρια έστω και καθυστερημένα. Ομως ο Νίκος που τόσο αγάπησες και που τόσο σε υποστήριξε, δεν έφυγε εντελώς απο κοντά σου. Σαν σώμα βέβαια αναχώρησε, όμως κάθε σου σκέψη για εκείνον, κάθε γλυκιά ανάμνηση που σου έρχεται στη μνήμη, τον ξυπνάει απο τη λήθη της άλλης ζωής..οι δικές σας υπάρξεις αέναα συνδεδεμένες.
Να τον θυμάσαι με χαρά.

11:24 μ.μ., Οκτωβρίου 11, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Σας ευχαριστώ αγαπητή μου,θ.Λένα, άλλωστε εμείς οι ορθόδοξοι "συναντόμαστε" στην θ.Λατρεία και στο κοινό ποτήρι, που ενώνει "ζώντες και τεθνεώτες"..

12:43 μ.μ., Οκτωβρίου 12, 2010  
Anonymous Kafetzhs said...

ξέρω ότι παρηγορεί αρκετά το αφιέρωμα στο θάνατο της γερόντισσας Γαβριηλίας και η άποψή της ότι " όπως ένα λουλούδι διαπερνάει τον τοίχο και βρίσκεται σε έναν άλλο κήπο,έτσι κι ο άνθρωπος μεταβαίνει στην άλλη ζωή"

12:37 π.μ., Οκτωβρίου 18, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Όλα στο σχέδιο του Θεού αγαπητέ μου Κafetzhs, όλα..

9:27 μ.μ., Οκτωβρίου 22, 2010  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.