Δευτέρα, Οκτωβρίου 04, 2010

Ο Μανούσος στη Μάνη!



Ο
γνωστός σκηνοθέτης Μανουσάκης! Εντεταγμένος πλέον στο Λακωνικό χώρο, για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας, της Μαρίας, δεν γυρίζει μόνο πετυχημένες σειρές, αλλά εργάζεται με τη γη, τους ανθρώπους και τον τόπο.
Ένας κρητικός στη Σπάρτη,λοιπόν, έκανε τη διαφορά και ζωντάνεψε την παρουσία της Λακωνίας, παραδοσιακά εσωστρεφούς, εκτός συνόρων! Ξεκίνησε την Γιορτή Ελιάς και Λαδιού με έδρα την Σελλασία. Η γιορτή ήδη, με την κάλυψη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, έχει εξαπλωθεί πετυχημένα σε όλη την Ελλάδα, προβάλλοντας τα Λακωνικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Με κορυφαία εκδήλωση βέβαια την ετήσια, στον εκθεσιακό χώρο του μετρό στο Σύνταγμα.Η φωτογραφία είναι από την πρώτη πετυχημένη εκδήλωση, στο Σύνταγμα, από το Σύλλογο των εν Αττική Λακεδαιμονίων η Αγγελίνα Μιχαήλ, δίπλα στον Μανούσο Μανουσάκη.
Με ικανοποίηση διάβασα και άκουσα, μια συνέντευξή του στην Λακωνική ιστοσελίδα Αpela, στην οποία αναγγέλεται η κάθοδός του στην πολιτική σκηνή και τα πολιτιστικά πράγματα, που τόσο έχουν ανάγκη αυτήν, τη συγκεκριμένη παρουσία. Γοητεύτηκα με την αναγγελία του προγράμματος υλοποιήσιμων στόχων στα πολιτιστικά! Θέλει ο τόπος έναν άνθρωπο με όραμα, αλλά και τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσει. Ο Μανούσος απέδειξε, ότι ξέρει πως.
Δεν μεροληπτώ υπέρ της παράταξης στην οποία κινείται. Άλλωστε όλοι οι επικεφαλής σχημάτων που κατέρχονται, είναι έμπειροι διοικητικά και με δείγμα γραφής και πεπραγμένων.
Τονίζω όμως με την ευκαιρία, πόσο πολύτιμη είναι η επιλογή των κατάλληλων προσώπων που θα πλαισιώσουν την Αυτοδιοίκηση. Δυναμικών, αποτελεσματικών, ανεπιδεών* ως προς καταξιώσεις κοινωνικές-οικονομικές.... Κακά τα ψέμματα, δεν μπορεί κανείς να περιμένει πλέον σημαντική βοήθεια, από δυσκίνητους, γραφειοκρατικούς μηχανισμούς των Κέντρων...
Η Σπάρτη έχει πολιτιστικά στοιχεία προβολής αναξιοποίητα. Το αρχαίο θέατρο, ένα νέο, στα σχέδια βέβαια, μουσείο με σύγχρονα μέσα προβολής, τα Παλαιολόγεια πέραν των τελετών μνήμης, τον Πλήθωνα θαμμένο στην γείτονα Ιταλία, τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του πνεύματος στον τόπο. Η Σπάρτη έχει ομογενείς, που με την κατάλληλη αφύπνιση μπορεί να είναι η δύναμη που θα ενισχύσει και θα εξαπλώσει, άλλωστα τα spreads είναι της μόδας τελευταία! Άλλοτε και παλαιότερα, επί νομάρχου Κιτσίδη, μεταπολεμικά, η ομογένεια με δραστηριότητες που υποκινήθηκαν από τους αείμνηστους Κιτσίδη, Γεώρ.Γορανίτη κ.ά. δραστηριοποιήθηκε, έστειλαν μέχρι και μηχανήματα, ώστε να κάνει τα πρώτα της έργα η Νομαρχία τότε..
Θυμάμαι την εντύπωση που έκανε στο Μουσείο Getty, η έκθεση των εκκλησιαστικών θησαυρών του Σινά, όταν μπορούσαν ταυτόχρονα οι επισκέπτες, να παρακολουθούν λόγω διαφοράς της ώρας, την τέλεση πρωϊνής θείας Λειτουργίας στο όρος!Την οποία πρόβαλλε ιδιαίτερα ο Economist. Δεν θα μπορούσε λέτε άραγε να γίνει κάτι παρόμοιο στα Παλαιολόγεια;
Για όλη αυτή την προσφορά, τιμούμε τον Μανούσο Μανουσάκη, ως Λάκωνα, άλλωστε το επώνυμό του είχε γνωστή μεγάλη οικογένεια του Μυστρά, που λέγεται ότι συγγένευε με τον Ελευθ.Βενιζέλο. Η παραδοσιακή πέτρινη κατοικία τους, ήταν στον ξενώνα "Πύργος του Μυστρά".
Μακάρι να δέχονταν και άλλοι πολύτιμοι και δραστήρια εμπνευσμένοι άνθρωποι να εκτεθούν και να προετοιμαστούν για τους σκόπελους από τους μετρίους και αναποτελεσματικούς..
Καλή του επιτυχία!


*ανεπιδεής=αυτός που δεν έχει ανάγκη..

Ετικέτες

6 Comments:

Anonymous Kafetzis said...

Το χαμόγελο της Αγγελίνας, όλα τα λεφτά! Πιστεύω και εγώ στην επιλογή των κατάλληλων και αποτελεσματικών.
Μη ξεχνάμε και την σκηνοθετική του ιδιότητα, ξέρει να στήνει και να κινεί τους ανθρώπους!

12:09 μ.μ., Οκτωβρίου 07, 2010  
Anonymous Ανώνυμος said...

Ωραία όλα αυτά, αλλά αφού θες πολιτική, άσε τα ελαιουργικά στην άκρη ! Λέξεις σχετικές με λάδι, λάδωμα κλπ. είναι ΤΖΙΖ !
Είναι να ξυνόμαστε τώρα στη γκλίτσα του τσοπάνη (Βουλουμάνου);
Αγαπητέ Μανούσο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις "spots" απο τις ήδη καταξιωμένες δουλειές σου, όπως
"Εγώ μιλώ με προσευχές (σε μουσική Χατζηνάσιου)" κλπ.
Πλάκα βέβαια κάνω, καλώς να ορίσει ο άνθρωπος.
Εδώ που φτάσαμε, πάσα προσφορά δεκτή !
(2π)

4:22 μ.μ., Οκτωβρίου 07, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Πράγματι,Kafetzis, ένας έξυπνος πετυχημένος σκηνοθέτης, ξέρει, φαντάζεται και πετυχαίνει το σωστό!
Όσο για το χαμόγελο της Αγγελίνας, συμφωνώ και επαυξάνω!

2:06 μ.μ., Οκτωβρίου 08, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Αγαπητά μου τα 2π, είδες που φθάσαμε, να μη μπορούμε να μιλήσουμε για λάδι, λάδωμα και.. λαδιάρηδες! ;)
Υποπίπτομεν στα προσωπικά απόρρητα!
Μου αρέσουν οι μουσικές σου προτάσεις! Ο Χατζηνάσιος δεν ξεχνιέται!
Ελπίζω να μπορούν να επωφεληθούν οι Σπαρτιάτες και να τιμήσουν τον Μανούσο..

2:14 μ.μ., Οκτωβρίου 08, 2010  
Anonymous Ανώνυμος said...

Ολα καλά αγαπητή Κατερίνα και εγώ συμφωνώ απόλυτα πως ο κύριος Μανουσάκης αποελεί μία πολύ συμφέρουσα προσωπκότητα γα τη Λακωνια.
Ελα όμως που τυχαίνει να γνωρίζω εκ των έσω κάποια πεπραγμενα του κυρίου με τα άσπρα μαλλιά, στο ψηφοδέλτιο του οποίου εντάσσεται ο κ.Μανουσάκης τα οποιά εξοργίζομαι μόνο που τα σκέφτομαι...
Αν ψήφιζα στη Λακωνία θα ευρισκόμουν σε μεγάλο δίλημμα, θα ήθελα πολύ να ψηφίσω τον κ. Μανούσο αλλά με διαφορετικό "μπροστάρη"...
Φιλικά
Παύλος

7:10 μ.μ., Οκτωβρίου 12, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο Παύλο.
Τότε κρίμα που πρόλαβε και τον "έκλεισε" άλλος "μπροστάρης", καθώς λες.. Όμως η περίπτωση Μανουσάκη, είναι η αφορμή να σχολιαστεί η επιλογή και η στελέχωση των ψηφοδελτίων της αυτοδιοίκησης, που προσωπικά τη θεωρώ πιο ουσιαστική και από τη βουλευτική λίστα. Το νοικοκύρεμα, η προβολή, οι λύσεις πρέπει να γίνονται και να δίνονται σε αυτό το επίπεδο θαρρώ.

10:13 μ.μ., Οκτωβρίου 12, 2010  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.